arbetsterapeuterichile.blogg.se

Välkommen till vår blogg! Vi som skriver är två arbetsterapeutstudenter vid Luleå tekniska universitet som fått möjligheten att fara i väg utomlands, närmare bestämt till Chile för att samla in data till examensarbetet. Här kommer ni att få ta del av våra erfarenheter av hur arbetsterapeuter i Chile arbetar för att öka eller bibehålla personer med demens hälsa och välbefinnande. Ni kommer även få ta del av våra erfarenheter av att vistas i en annan kultur än vi är vana vid samt våra försök till att lära oss spanska.. Hoppas ni vill följa med oss på vår resa! Nu kör vi!

Vi har det allt bra vi:)

Publicerad 2016-03-06 22:59:49 i Allmänt,

Hola Suecia!
 
Denna veckan har sprungit i väg, vi förstår inte hur dagarna kan gå så fort. Det är i allafall ett väldigt gott tecken på att vi har det fint här borta. 
Vardagarna har fyllts med plugg då vi fortsatt på dataanalysen och påbörjat resultatdelen. Vi säger dagligen att vi är lyckligt lottade att vi fått chansen att göra vårt examensarbete här i Chile. 
 
Igår tog våra kollegor (arbetsterapeuterna som jobbar på Kintun/dagliga centret?) med oss på en vandring som vi sent kommer att glömma, de tog oss till Cajon Del Maipo som är en del av Anderna. Det var en fantastisk upplevelse! Först hämtar vår kontaktperson upp oss kl 9.00, sen resten av gänget och vägen dit bjöd på vackra vyer av naturen så som vattenfall och höga berg och efter ca 1h 30-1h 45 min bilfärd var vi framme. På plats inser vi att ingen av oss smörjt in oss med solskydd och med en vandring på 4h så kommer vi garanterat att bränna oss. Som tur var hade resten av gänget med sig solskydd som vi fick låna....styrka 60! Tur var det för solen sken och himlen var klarblå, inte ett enda moln. En perfekt dag för vandring, men inte en perfekt dag för att gå utan solskydd.
 
Det kommer vara svårt att beskriva i ord vår upplevelse men vi ska försöka beskriva det så gott vi kan och även med bilder. På vandringen fick vi se de enormt stora och vackra bergen som omslöt oss, naturen var grön och fin och på vissa ställen sipprade det upp "mineralkällor". Vi fick även se olika bergsblommor, fåglar och grodor. Underlaget var varierande, ibland var det plant med sand, ibland uppförs och ibland väldigt steningt. När vi kommit halvvägs på vår vandring kom vi fram till en lagun, där satte vi oss för att fika. Vi bjöd gänget på våra hembakade havrebollar och de upskattade dem. Det var roligt att få bjuda på något som var av svenskt recept. Vi fick inte lov att bada i lagunen då den var "skyddad", men vi fick lov att doppa våra fötter, vilket vi gjorde och det var underbart! Precis vid lagunen fanns det även ett ställe där vi kunde fylla på vatten och det var inte vilket vatten som helst, utan vatten som kom från berget. Det var himmelskt gott! 
 
När vi gått så långt som var tillåtet kunde vi se upp på toppen av berget. Vi såg att vissa delar av toppen var täckta av glaciärer och att vi kunde gå i linne och shorts och samtidigt skåda dessa glaciärer, kändes overkligt. Från berget rann det en fors ned som bildade en flod/kanal, det var snö som smälte ifrån berget.
Turen skulle ta ca 4h men det slutade med att det tog ca 6h. När vi väl var avklarade med vandringen, var vi båda överlyckliga för vår upplevelse men också helt slut. Vi var t.o.m så  trötta så att vi somnade i bilen på väg till en restaurangen vi skulle äta på efter vandringen. På restaurangen åt vi två chielnska rätter, bl.a Empanadas. Det var mycket gott! Efter restaurangen hade vi vår lilla bilfärd hem kvar och denna turen underhöll vi oss med att lära de två arbetsterapeuterna svenska. Det var mycket underhållande då de även upptäckte att vi hade två olika uttall på samma ord. Inte lätt när den ena av oss har skånsk dialekt och den andra har Uddevalla dialekt. De tyckte att skånska dialekten var "barskt" medans Uddevalla dialekten var "fin i kanten", mycket rolig kombination:)
 
Det blev verkligen en heldags utflykt då vi var hemma kl 23.00. Detta var en av de bästa upplevelserna vi haft på vår resa, något vi kommer att minnas för livet. 
 
Nästa vecka är det nya tag och vi ska verkligen ta vara på tiden då det nu är endast två veckor kvar. Ojojoj tiden går fort! 
 
Ta hand om er där hemma:)
 
Ciao!
 
Josefine och Karin
 
 
(Här började vår vandring)
Början på våran vandring (Självklart måste vi representera Luleå tekniska universitet)
 
 
 
 
 
Målet var att komma så nära toppen som möjligt (toppen med snö på)
 
 
Himlen var så härligt blå:)
 
 
 
 
 
 
 
 
Slutet på vandringen

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Karin och Josefine

Arbetsterapeutstudenter vid Luleå tekniska universitet

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela