arbetsterapeuterichile.blogg.se

Välkommen till vår blogg! Vi som skriver är två arbetsterapeutstudenter vid Luleå tekniska universitet som fått möjligheten att fara i väg utomlands, närmare bestämt till Chile för att samla in data till examensarbetet. Här kommer ni att få ta del av våra erfarenheter av hur arbetsterapeuter i Chile arbetar för att öka eller bibehålla personer med demens hälsa och välbefinnande. Ni kommer även få ta del av våra erfarenheter av att vistas i en annan kultur än vi är vana vid samt våra försök till att lära oss spanska.. Hoppas ni vill följa med oss på vår resa! Nu kör vi!

Helgens bravader!

Publicerad 2016-02-08 01:29:58 i Allmänt,

Hej allihop!
Här kommer en liten uppdatering från Chile om vad vi haft för oss de senaste dagarna!

I fredags spenderade vi hela dagen hemma där vi bor. Vi satt nästan hela dagen och transkriberade våra intervjuer som vi gjort med arbetsterapeuterna dagen innan. Transkribering tar minst sagt lång tid, det tog ca 7h för oss att transkribera varsin intervju på 40 min! Men eftersom man måste skriva ner vart ända ord som sägs och i rätt ordningsföljd så tar det sin "lilla" tid. Vi avslutade fredagen med att inviga gymmet som vi har här i huset där vi bor. Det är ett ganska litet gym men det har i alla fall det nödvändigaste, så det kommer nog bli några besök där varje vecka!

I Lördags gick vi upp tidigt för att ta oss till Plaza de Armas som var samlingspunkten för den guidade tur som vi bestämt oss för att ta. Först trodde vi inte att den guidade turen skulle bli av då det varken syntes till någon guide eller några andra som verkade intresserade av att gå den guidade turen. Men tillslut dök guiden upp och även några till som ville gå den guidade turen (närmare bestämt två stycken som var från Argentina). Guiden hette Igor och var ursprungligen från Brasilien men var numera bosatt i Chile, han var mycket trevlig och pratade väldigt bra engelska. Den guidade turen startade med att Igor berättade för oss om hur spanjorerna steg i land i Chile för första gången på 1500-talet ,han fortsatte sedan att visa oss flera historiska platser och byggnader och tog oss i genom historien från 1500-talet och fram till nutid. Turen skulle egentligen tagit 3h att genomföra och skulle sluta vid 12.30, men troligtvis blev Igor så exalterad över att vi var så intresserade så vi slutade inte turen förrän 15.00. Vid 15.00 var vi helt slut, vi kände oss bombarderade med information då det under turen kändes som om vi stannat var 15 sek för att höra historien om en ny byggnad eller plats. Vi var glada över att ha genomfört turen men också glada över att den var slut, då vi knappast hade orkat att ta in mer information. Turen avslutades i stadsdelen Bellavista där det låg flera traditionella Chilenska restauranger så vi passade på att äta lunch på en av dem. Vi fick också sällskap av de två Argentinarna som hade varit med på turen, så under måltiden fick vi dels njuta av traditionell chilensk mat och även diskutera kulturella skillnader med de två Argentinarna. Efter en lunch på 2h bar det (äntligen) av hemåt. Väl hemma fick vi pustat ut lite innan vi begav oss till Costanera center för att handla lite bl.a kepsar som vi insåg vid den guidade turen att vi borde ha införskaffat tidigare. Vi var hemma från shoppingen vid 21.30 och då kröp vi trötta ner i våra sängar för att avsluta dagen med att titta på melodifestivalen.

 (Byggnader i Santiago har inslag av både fransk-, tysk- och spanskarkitektur. I detta fallet tysk!)

 
(I den konstnärliga delen av Santiago..)



(Här hamnade vi mitt uppe i en inspelning av en chilensk dokusåpa :P)


(Här har vi Sanhattan- Chilenarna kallar denna delen av standen för det eftersom den liknar delar av Manhattan)





(I den här bygganden jobbar Chiles president)




 

(Vakterna patrullerar utanför bygganden där presidenten jobbar)


(Inslag av franskarkitektur ser vi här)


(Framsidan på huset där presidenten jobbar)
 
 
 
(En gåva från spanjorerna till ursprungsbefolkningen efter att de invaderat chile)


(Här ligger numera Chiles postkontor, genom historien har det varit ett hem för rika familjer i Chile)
 






(Chiles viktigaste katedral- enligt guiden!)
 





 

Idag började vi dagen med att gå till frukt- och grönsaksmarknaden som vi besökte förra veckan. Vi fick med oss massa goda frukter hem! Efter att ha lagt in all frukt i kylen bytte vi om för att bege oss bor till parken (som ligger ca 100 m från vårat hus) för att vara med på zumba som de kör varje söndag. Det var jättekul men också ganska svårt men vi kommer helt klart att försöka göra detta vill vår söndagstradition! Därefter gick vi upp och la oss vid vår pool (piscina) för att jobba lite på brännan innan vi sedan gick i väg för att storhandla inför veckan.

Just nu sitter vi och planerar den kommande veckan, då vi förhoppningsvis kommer att spendera mer tid på centret och observera arbetsterapeuterna i deras arbete.

Ciao

Karin och Josefine

Kommentarer

Postat av: Anders L

Publicerad 2016-02-13 13:48:34

Riktigt coola bilder å plats att vara på 👍🏼😃

Svar: Ja visst är det:)! Vi har det riktigt bra här borta =)
Karin och Josefine

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Karin och Josefine

Arbetsterapeutstudenter vid Luleå tekniska universitet

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela